Det lutar åt att det blir en långdragen förhandlingsprocess i samband med varslet vid Metso. Foto: SVT

Fackliga förhandlingar inledda i Ersmark

Publicerad

Nu har förhandlingarna mellan företaget Metso och de fackliga företrädarna dragit i gång. För en vecka sedan hade man en första inledande förhandling – en process som både företag och fack tror kommer bli en långdragen process.

Det var i början av september som företaget Metso meddelade att 150 av de omkring 200 anställda vid fabriken i Ersmark kan förlora sina jobb eftersom företaget vill lägga ner produktionsenheten.

Orsaken till att man vill lägga ner verksamheten är enligt företaget att man vill stärka sin konkurrenskraft och lönsamhet.

Bra samarbete mellan fackförbunden

– Det har ju varit som ett vakuum sedan vi fick beskedet för ett par veckor sedan så det känns bra att vi är igång med förhandlingarna, säger Jan Marklund, klubbordförande IF Metall vid Metso.​

Förutom IF Metall har också Unionen och Sveriges ingenjörers medlemmar drabbats av varslet och enligt Jan Marklund har fackförbunden ett mycket bra samarbete.

– Vår målsättning är att ingen ska behöva lämna företaget och mitt fokus är att försöka rädda kvar produktionen och företaget i Ersmark.

Ulf Kendrup som är vd på Metso Sverige vill inte kommentera förhandlingarna.

– Det jag kan säga är att förhandlingarna precis har kommit igång och det kommer troligen att ta lång tid innan de kan avslutas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer