Fackordförande tror på historisk välfärdssatsning i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin har idag besökt området där Northvolt påbörjat bygget av en batterifabrik som är en av de största industrisatsningarna i Sverige.

– Jag vill skapa mig en bild av hur kommunen har tänkt att agera för att få välfärden att fungera här, berättar han.

Med sig hade fackordföranden också en egen beräkning av hur rekryteringsbehovet av anställda inom skola, omsorg, räddningstjänst och kollektivtrafik kan tänkas att se ut framöver. Kommunal har utgått från att Skellefteå kommer att växa från dagens 73 000 invånare till 100 000 på bara tio år.

Stora personalbehov

Utifrån den befolkningsprognosen, har två olika scenarior målats upp. I det mer försiktiga handlar det till exempel om att kommunen kommer att behöva ytterligare ungefär 500 personer inom förskola och fritidshem och lika många inom grundskolan. Men sett utifrån ett scenario där större andelen av de som flyttar till kommunen är yngre än 54 år så handlar det om ett personalbehov på mer än 1500 anställda bara inom förskola och grundskola.

Batterifabriken Northvolt

– Det handlar totalt om runt 3000 anställda på tio år så nu gäller det att Skellefteå kommun ser till att förbättra arbetsvillkoren och höja lönerna, tycker ordförande Tobias Baudin.

Hör Kommunals ordförande Tobias Baudins kritik mot Skellefteå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet