Se skrämselkonsultens verktyg som ska skrämma fåglarna Foto: SVT

Fåglar förstör skörden – nu anlitas skrämselkonsulter i Umeå och Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Fåglar orsakar skador för stora summor för lantbrukarna i Västerbotten. Men nu finns två skrämselkonsulter som ska hjälpa dem att bli av med fåglarna.

Per Wikströms åker i Övre Bäck söder om Skellefteå har fått besök av en flock svanar som betat av kornet.

– Skadorna ökar för varje säsong och så här tidigt har det aldrig skett förut, berättar han.

Kusten särskilt utsatt

Sångsvanar och tranor är fredade och får inte skjutas. Kusten vid Umeå och Skellefteå är särskilt utsatt för fågelskador enligt en kartläggning som Länsstyrelsen har gjort. Nu har man fått bidrag från Naturvårdsverket för att bekämpa skadorna. Pengarna används för att testa med två skrämselkonsulter.

– Jag är rådgivare till bönderna och skaffar fram saker, jobbet ska de göra själva, säger Anders Lundström som har hand om Skellefteåområdet.

Gaskanoner och drakar

I sin arsenal har han bland annat vanliga fågelskrämmor, flygande drakar som ser ut som rovfåglar, gaskanoner och en uppblåsbar docka med larm som kallas för Hulken.

Per Wikström tänker testa men misstänker att skrämseltaktiken inte håller i längden.

– Nog går det att skrämma bort dem, men de kommer att landa någon annanstans, på mina marker eller grannens och då skjuter man bara problemen på framtiden.

Se skrämselkonsultens verktyg som ska skrämma fåglarna i klippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.