Arkivbild. Hästen på bilden har ingenting att göra med det aktuella fallet. Foto: SVT

Fruktad hästsmitta på gård i Vännäs

Uppdaterad
Publicerad

En häst på en gård i Vännäs har drabbats av den fruktade hästsmittan kvarka. Hästen har isolerats från de andra hästarna eftersom sjukdomen är mycket smittsam.

I fredags fick Länsstyrelsen i Västerbotten in rapporter om att en häst på en gård i Vännäs drabbats av kvarka. Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom och beskrivs som hästens halsfluss.

– Om du tänker halsfluss så är det samma spridningsrisk. Det smittar med snor och därför är det viktigt med hygienen och att man inte tar med hästen på en tävling till exempel. Det är viktigt för den som sköter om hästen att byta kläder innan man går till nästa häst, inte använda samma redskap och att tvätta händerna, säger länsveterinären Annelie Grip Hansson som tillägger att det inte är en tävlingshäst det rör sig om.

Hästen har i samband med upptäckten isolerats från de andra hästarna för att inte sprida smittan vidare, berättar Grip Hansson. Om sjukdomen inte behandlas i tid kan infektionen leda till allvarliga följdsjukdomar, till exempel lunginflammation.

Drabbar inte människor

Sjukdomen kvarka orsakas av en streptokock som inte smittar andra djur eller människor utan bara hästar. Enligt länsveterinären får man in en handfull ärenden av kvarka i länet varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer