Foto: SVT

Familjecampingen fyller 50

Publicerad

Utkastad mitt ute i skogen men med en liten tjärn och ändå alldeles vid E12:an ligger campingen Tallbacken utanför Vännäs på vägen mot Lycksele. Det är en av Sveriges äldsta familjecampingar och nu fyller den 50 år.

Ägaren Urban Sandgren visar den bamla bilden där han sitter i pappas knä. Året var 1968.

– Jag var fem och år jag kommer ihåg att pappa berättade om sina planer om att bygga en camping, säger Urban Sandgren.

Gammal lanthandel

Förutom husvagnsplatser, småstugor, konferenslokaler och en gammal BP-mack finns det också en lanthandel och en utställning med gamla prylar. Det är som att förflytta sig till 50 och -60 talet.

– Jag har femöres kola, dricka och så har jag en äkta gammal spottkopp, säger Urban Sandgren och demonstrerar den gamla spottkoppen.

Gäster från hela världen

Midsommarhelgen och flera helger framöver är det fullbokat och turister från hel världen söker sig till Tallbacken.

–De kommer från Japan, Kina och Ryssland, överallt ifrån. Det är mycket tack vare bokningsajterna som gör att folk hittar hit.

Funderar på att sälja

Urban Sandgren och hans familj har levt med campingen hela yrkesverksamma livet. Nu fyller den femtio år och det är firande hela sommaren men det här gör också att Urban nu kan tänka sig en annan inriktning.

– Ja, vi har faktiskt pratat om att sälja hela anläggningen för att få ta det lite lugnare på äldre dagar. Att driva en camping innnebär dygnet runt arbete under sommarhalvåret och fastän det varit slitigt har det varit värt insatsen. Det är en härlig känsla att se hur folk återvänder hit år efter år, har gemenskap med varandra och trivs med omgivningen. Nu hoppas jag att någon kan ta över och förvalta det vi har byggt upp, säger Urban Sandgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.