Familjecentraler riskerar att splittras – oro hos socialsekreterare: ”Samlade stödet försvinner”

Publicerad

I Holmsund finns barnavårdscentral, mödravårdscentral och socialtjänst på familjecentralen. Men om öppna förskolan försvinner är man orolig att den övriga verksamheten splittras.
– De barn och föräldrar som är behov av tidigt stöd får inte samma möjlighet då, säger Malin Elfvendal, socialsekreterare på familjecentralen i Holmsund.

Öppna förskolor runt om i Umeå föreslås läggas ner och konsekvensen kan bli att den samlade verksamhet som idag finns på flera platser i Umeå försvinner. Skulle familjecentralernas verksamhet spridas ut, så riskerar föräldrar och barn att hamna i kläm.

– Om en verksamhet försvinner så tappar vi det samlade stödet som vi har nu, säger Malin Elfvendal.

– Vi blir ju inte kvar om öppna förskolan försvinner, då tror jag vi blir upplockade till hälsocentraler, säger Jenny Lundin, BVC-sköterska på Familjecentralen i Holmsund.

Jenny Lundin säger att hennes arbete underlättas när hon idag kan vara på samma plats som öppna förskolan. Det blir ett naturligare möte med barnen och deras föräldrar när behov uppstår.

– Jag har öppen dörr, det är lätt att nå oss. Föräldrar och barn kommer hit och hälsar på oss. Vi kan titta till exempel titta på saker som sömn och hud, så de inte behöver söka läkarvård, säger Jenny Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet