Foto: Privat

Efter branden: Familjen kan tvingas lägga ned sin bondgård

Uppdaterad
Publicerad

För två månader sedan brann familjen Wallentinsons hus ned till grunden. Trots villaförsäkringen informerades familjen om att de endast skulle få en ersättning långt ifrån husets värde. Efter en lång process av överklaganden börjar familjen ge upp.

– Hittar vi ingen lösning så kanske vi får slakta bort djuren och lägga ned verksamheten, säger mamma Unni Wallentinson.

Under kvällen den sjunde juni larmades SOS om en fullt utvecklad brand i en villa belägen i Norrliden mellan Vindeln och Åmsele. 20 brandmän kämpade med elden, men förgäves. Västerbottensgården gick inte att rädda.

Tack vare en uppmärksam dotter hann familjen ta sig ut och varken någon person eller djur kom till skada. Men följderna av branden har varit kämpiga för familjen. Trots att de hade så väl villaförsäkring som lantbruksförsäkring får de inte ersättning som täcker för att bygga upp ett nytt hem. Familjen har erbjudits 375.000 kronor, samtidigt som Länsförsäkringar gjort beräkningen att ett nytt hus skulle ha ett marknadsvärde på 1.175.000 kronor.

LÄS MER: Försäkringstvisten: ”Det verkar inte korrekt”

Drygt två månader har nu gått sedan branden och trots överklaganden på Länsförsäkringars beslut har de ännu inte kommit överens. Nu har familjen börjat titta sig runt efter andra lösningar.

– Det går väldigt segt, vi har inte legat på jättehårt utan försökt vara resonabla och förhandla. Men trots det har vi inte kommit fram till någon lösning. Så nu får vi se hur vi gör. I slutändan kan det bli så att vi får slakta bort alla djur, lägga ned verksamheten och flytta, vilket känns jättetråkigt, säger Unni Wallentinson.

Det är trångt och tight för familjen att bo i dessa baracker. Nu har de börjat känna sig stressade att hitta ett nytt hus inför vintern. Foto: Privat

Familjen säger att deras största önskan är att kunna bygga upp ett nytt hus på platsen då de investerat mycket på gården. Men för tillfället bor de fem personer i baracker och de börjar känna sig stressade inför vintern.

– Det är trångt och tight och kommer att bli svårt att bo så här under vintern, så vi har börjat se oss som efter andra lantbruksställen att köpa. Men samtidigt så har vi jobbat jättehårt för att få de här markerna kravcertifierade, satt upp viltstängsel och investerat. Så självklart hoppas vi kunna hitta ett annat hus i närheten om försäkringsbolaget inte kan hjälpa oss att bygga upp ett nytt hus.

LÄS MER: ”Vi erbjöd vad huset skulle varit värt idag”

Unni Wallentinson säger att släkt, grannar och vänner har betytt otroligt mycket för familjen sedan branden. De har hjälpt till genom att starta insamlingar av kläder, pengar och prylar och de stöttar och peppar. Något som betyder mycket för familjen i deras kamp för att kunna bygga upp ett nytt hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.