Foto: Polisen

Fängelse för vansinnesfärd i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man döms till fängelse för att ha stulit en lätt lastbil och grovt rattfull gett sig ut på en vansinnesfärd längs gångbanor i centrala Lycksele. Den dömda mannen försökte även köra på två poliser i en polisbil.

Under motorveckan i Lycksele i slutet av juli satte sig den 21-årige mannen en stulen lätt lastbil och gav sig ut på en vansinnesfärd. Mannen, som var grovt rattfull, körde i hög hastighet längs cykel- och gångbanor i tätbebyggt område.

Han gjorde kraftiga girar med fordonet vilket gjorde att han höll på att välta in på tomter där människor vistades.

Poliser tog upp jakten efter mannen och lyckades parkera sin polisbil så att den skulle blockera vägen. Mannen gasade då ännu mer i syfte att köra in i bilen som de två poliserna satt i. Poliserna backade undan precis innan kollisionen var ett faktum.

Döms till fängelse

Mannen döms nu för fem brott, försök till grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, skadegörelse och olovlig körning.

Han frias däremot för tillgrepp av fortskaffningsmedel då mannen var så kraftigt berusad att han inte kan komma ihåg om han olovligen tagit bilen. Det finns heller inga vittnesuppgifter som kan bekräfta vem som stulit bilen då det kan ha inträffat under en tvåveckorsperiod.

Den 21-årige mannen döms till fängelse i ett år och krävs på skadestånd om 63 865 kronor av flera målsäganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.