• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Förberedelserna inför premiären av Lappland Woodstock är i full gång i Malå. Foto: Privat

Fann inspiration i USA – nu anordnar han Lappland Woodstock

Uppdaterad
Publicerad

Robert Oskarsson reste runt på olika konserter och musikfestivaler i USA förra året. När han sedan kom tillbaka till Malå insåg han att han tyckte att det inte hände så mycket på orten under sommaren – vilket han ville ändra på. Till helgen anordnar han därför Lappland Woodstock – ett stort kulturarrangemang i Malå.

– När jag insåg att det inte händer så mycket i Malå på sommaren så tänkte jag att nu jäklar gör vi något, säger Robert Oskarsson.

Därefter pratade han med kompisar och andra eldsjälar på orten och tillsammans tog de fram ett kulturkoncept som går ut på att alla som vill och har ambitioner ska kunna visa upp sina alster. Och det blev större än vad man först tänkt sig.

– Vi tänkte från början att vi skulle göra något litet i vår ladugård för oss som gillar musik. Sedan blev det bara större och större.

Kulturarrangemang utan press

Under två dagar kommer sammanlagt tio ”okända Norrlands- och inlandsband” att spela musik på Stora scenen. Det blir konstutställning i ishallen och liveteater i samhället.

– Jag har gett de som vill vara med väldigt fria händer. Det är ingen press utan man får komma hit och göra det man vill och känner för. All konst och kultur som kommer till inlandet är bra, säger Robert Oskarsson.

På lördagen kommer det att vara familjetema under dagtid där bland annat korvätartävling och familjeteater kommer att anordnas. Lappland Woodstock är ett helt ideellt evenemang som arrangeras i Malå på fredag och lördag. Arrangörernas vision är att arrangemanget ska bli ett årligt återkommande event i Malå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.