Umeå kommun fortsätter med saftigt sommarerbjudande Foto: SVT

Sjuksköterskor får 50 000 i månaden – Umeå kommun fortsätter med saftigt erbjudande

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun fortsätter att erbjuda sjuksköterskor och annan erfaren vårdpersonal 50 000 kronor i månaden för att jobba under sommarmånaderna. Avtalet börjar bli mer eller mindre ett stående inslag i lösningen på sommarbemanningen och det har gett resultat.

2018 började Umeå kommun att erbjuda erfarna sjuksköterskor en månadslön på 50 000 kronor för att jobba under sommarmånaderna. I år blir det det tredje året, man har skruvat på konceptet och märker att det gett resultat.

– Första året hade vi inte så många sökanden, då hade vi en handfull sköterskor på avtalet men då gick vi ut sent med erbjudandet. I fjol var det 27 sjuksköterskor som hade 50 000 kronor, säger Björn Hammar, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Umeå kommun.

Erbjudandet gäller i både sjuksköterskor och paramedicinare (fysioterapeuter och arbetsterapeuter).

Har minskat bemanningspersonal

Enligt Björn Hammar har kommunen tack vare avtalet kunnat minska och i princip inte ha några bemanningssjuksköterskor alls. Det har bland annat minskat OB-kostnaden för medarbetarna med 600 000 kronor.

50 000 i månaden, är inte det en dyr lösning?

– Det är mycket pengar men det har fallit väl ut. Vi har inte haft någon dyrare verksamhet mellan 2018 som 2019 utan det är samma kostnad, säger han.

Patientvinster

Hur mycket kommunen sparar på denna lösning har man inte några exakta siffror på. Däremot gör man vinster hos patienterna.

– Vi får en kontinuitet som vi inte får när vi tar in bemanningssjuksköterskor och det är patientsäkerhet i det här avtalet som är jätteviktigt också.

Fredagen den 29 februari är sista ansökningsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.