Tanken är att pengarna ska gå till att förstärka personaltätheten och förbättra arbetsmiljön. Foto: SVT

Får över 20 miljoner till förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

I förhandlingar med regeringen har Vänsterpartiet fått igenom en stor satsning på förlossningsvården i Sverige. För landstinget i Västerbotten innebär det att man får 24 miljoner kronor per år under 2018-2022.

Satsningen som drar igång nästa år och sträcker sig till 2022 kommer totalt för hela riket ligga på 1 miljard kronor per år. I Västerbotten kommer det innebära ett tillskott på 24 miljoner kronor årligen och tanken är att pengarna ska gå till att förstärka personaltätheten och förbättra arbetsmiljön. Det ska i sin tur leda till en tryggare vård för blivande föräldrar.

– Om allt det här används för att anställa så skulle det räcka till ungefär 36 nya barnmorskor här i Västerbotten. Nu är det upp till oss att skapa en arbetsmiljö som gör att våra medarbetare trivs och att fler vill arbeta hos oss, säger landstingsrådet LiseLotte Olsson (V) i ett pressmeddelande.

Nöjd med satsningen

Under året har det utöver problem med personaltätheten också rapporteras in problem med bland annat platsbrist inom neonatalvården. Det har lett till att för tidigt födda barn fått åka till Finland för att kunna få vård. Tanken är att pengarna också ska kunna användas till insatser inom just neonatalvården.

Enligt socialminister Annika Strandhäll (S) är det bra att det satsas rejält.

– Jag mycket nöjd med att vi satsar rejält på förlossningsvården i Västerbotten. Vi investerar för att stärka vårt gemensamma samhällsbygge och göra vården bättre säger hon i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.