– Vi har fått tillbaka de internationella gästerna, säger Lotta Charlesdotter, Vilhelmina turistbyrå. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Färre besökare på Vildmarksvägen – turistbyrån i Vilhelmina: ”Fler längtar till utlandsresor”

Publicerad

Det var betydligt färre som körde på Vildmarksvägen i sommar jämfört med tidigare år. Släppta restriktioner och suget efter utomlandsresor tros vara anledningen till minskningen.

Besöksantalet minskade ungefär 25 procent i år jämfört med rekordsommaren 2021. Då var det hemester och snömängden i Stekenjokk som lockade fler att besöka Vildmarksvägen.

– Jag tror att minskningen i år beror på att många har längtat att resa utomlands och det har vi också sett på passtillverkningen. Vi har blivit bortskämda med att vi är en del av landet som många velat besöka, säger Lotta Charlesdotter, Vilhelmina turistbyrå.

Internationella gäster

Trots besökstappet tror Charlesdotter att det blir ett bra år för Vildmarksvägen, framför allt när de internationella gästerna kan återvända efter pandemin.

– Vi har fått tillbaka de internationella gästerna som vi inte har haft tidigare. Vi närmar oss besöksantalet vi hade 2019, som vi tyckte var ett jättebra år och nu har vi ganska länge kvar på denna säsong.

Trots mindre besökare och mindre stök längs vägen är Vilhelmina södra sameby kritisk till att ploga upp vägen på försommaren. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk kan fortfarande inte bete sig” – hör Mathias Blind, ordförande för Vilhelmina södra sameby om turisterna på Vildmarksvägen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

– Vi har fått tillbaka de internationella gästerna, säger Lotta Charlesdotter, Vilhelmina turistbyrå. Foto: SVT
Det var färre besökare som ville se de höga plogvallarna på Vildmarksvägen i sommar. Foto: SVT