Foto: SVT

Färre lag vill spela då inga cupvinnare utses

Publicerad

Under torsdagen drog Umeå fotbollsfestival igång för 34:e gången. Men festivalen går inte i gamla fotspår, nytt för i år är att inga vinnare får utses i barnklasserna. Något som kan vara anledningen till att 50 färre lag har anmält sig till årets cup jämfört med i fjol.

– Vi kan inte låta bli att tro att det nya regelverket är en av anledningarna till att färre lag vill vara med och spela, säger cupgeneralen Peter Hugosson Wallgren.

”Det är för mycket hets”

Svenska fotbollsförbundet införde vid årsskiftet ett nytt regelverk som innebär att spelare under 12 år inte får spela på resultat. Inga tabeller används och inga slutspel spelas.

Två fotbollscuper i Sverige har sökt, och fått, dispens för att även elvaåringarna ska få spela på resultat. Men arrangörerna för Umeå fotbollsfestival valde att inte söka dispens.

– Om Svenska fotbollsförbundet kommer med regler och riktlinjer så tycker vi i vår styrelse att man ska följa dem. Sedan tycker vi att det är ganska sunt också. Vi tycker att det är för mycket hets, för mycket toppning och för mycket utslagning i barn- och ungdomsfotboll helt enkelt, säger cupgeneralen.

Tar varmt emot nya reglerna

Allis Broadhall, 10 år, spelar i Mariehem SK och hon är en av dem som välkomnat de nya reglerna.

– Jag tycker att det är viktigare att ha roligt än att vinna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.