Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi försöker få fram hur de räknat ut siffran” Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Fåtal anmälningar första veckan med pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

En handfull anmälningar från allmänheten har trillat in hos länsstyrelsen i Västerbotten sedan pandemilagen trädde i kraft förra söndagen. Hittills har veckan handlat om att få ut information. Nu startar tillsynen ute i butikerna.

Den nya pandemilagen ska minska trängsel i butiker, gallerior, gym, bland annat. Lagen trädde i kraft förra söndagen, men länsstyrelsen i Västerbotten inledde fysiska kontroller först på fredagen.

– Vi har inte fått in några indikationer på att det funkar dåligt. Vi har inte än pratat med de inspektörer som varit ute idag, men jag har gott hopp om att det här ska fungera bra, säger Annelie Grip Hansson vid länsstyrelsen i Västerbotten, som är tillsynsmyndighet.

En handfull anmälningar från allmänheten har inkommit till myndigheten. De har främst handlar om att butiker inte än skyltat med vilket maxantal personer som får röra sig i butiken – nåt som lagen kräver.

Just hur man räknar ut maxantal i butiker och hur det efterlevs är en del i tillsynen som myndigheten genomför just nu.

Hör Annelie Grip Hansson i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet