Rådjuren springer över vägen för att nå utfodringsplatsen. Foto: TT

Rådjur utfodras fel – orsakar olyckor

Publicerad

Efter de många viltolyckorna vill nu Trafikverket, Polisen och Länsstyrelsen gemensamt uppmärksamma problemet med felplacerade stödutfodringar av rådjur.

Under hösten och vintern har det skett flera viltolyckor i samband med rådjur som korsar vägen för att komma till en stödutfodring. Även fast tanken är god kan stödutfodringar ställa till problem.

– När rådjuren tvingas gå över vägar för att komma åt fodret leder det ofta till trafikolyckor med både skadade eller döda rådjur och i värsta fall personskador. Med en väl vald foderplats kan du istället leda bort rådjuren från trafikerade vägar, säger Joacim Lundqvist, biträdande regionansvarig NVR, Polisen.

Så utfodrar du rådjur

Lämpliga vinterfodringsplatser för rådjuren är i högstammig skog med fri sikt men gärna i anslutning till tätare, skyddande skog och vegetation. På Svenska Jägareförbundets hemsida finns det tips och råd hur du bäst utfodrar rådjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.