En allvarlig olycka inträffade efter E12 strax innan norska gränsen på onsdagskvällen. Sex personer var inblandade – varav en person skadades allvarligt. Foto: SVT Design

En död efter allvarlig olycka på E12 utanför Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

En långtradare och en personbil krockade på E12 vid Umasjöpiren, strax norr om Hemavan på onsdagskvällen. Sex personer var inblandade i olyckan och en person omkom.

Larmet om olyckan inkom strax efter klockan 19 på onsdagskvällen. Olyckan skedde i en backe efter E12, norr om Hemavan. Räddningstjänsten och ambulans, samt norska ambulanshelikoptrar åkte till olycksplatsen.

Totalt var sex personer inblandade – fem i personbilen och en chaufför i långtradaren. Samtliga fem i personbilen är norska medborgare.

Flera fördes till sjukhus i Norge

– Fem personer har färdats i personbilen som är norskregistrerad. Bilen ska ha fått sladd och lastbilen har hållit ut så gott han kunnat, säger Göran Josefsson, räddningschef i beredskap.

Två personer har förts med helikopter till Norge, två har förts med ambulans till Norge och en person har förts till sjukstugan i Tärnaby enligt polisen. Enligt NRK är två av dessa lindrigt skadade och kommer att skrivas ut från sjukhus under dagen. En av personerna är förd till sjukhus i Tromsö med allvarliga skador, men tillståndet uppges vara stabilt.

En person omkom i olyckan. Alla de inblandade ska vara mellan 17 och 27 år gamla. Lastbilschauffören klarade sig oskadd.

”Allvarlig olycka”

– Det är en allvarlig olycka. Fordonen ska tas i beslag. Vi utreder vad som hänt och varför, säger Erik Backlin, RLC-befäl hos polisen.

Vägen var avstängd i båda riktningar under räddningsarbetet. Vid 21.15 började man släppa på lättare trafik växelvis.

– Det är riktigt halt på platsen, säger Göran Josefsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer