De svenska skidskyttarnas medaljskörd i OS har inte gått obemärkt förbi, totalt blev det två guld och två silver för damerna och herrarna. Foto: Bildbyrån

Ferry om skidskyttarna: ”Historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskyttarnas succé i Vinter-OS i Pyeongchang har inte gått obemärkt förbi. SVT:s expert Björn Ferry såg inte framgångarna komma men ser nu ljust på framtiden för svenskt skidskytte.

Fyra medaljer, två guld och två silver, det blev medaljskörden för de svenska skidskyttarna i Vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.

För länets expert, tillika SVT:s, Björn Ferry kom spelens succé som en överraskning.

– Det är verkligen historiskt. Det här är det mest framgångsrika OS för skidskyttets del. Det är så ovanligt å så är det första gången herrarna vinner stafetten, alla har överraskat. I efterhand är det en framgångsvåg som suttit psykologiskt ända sedan Samuelssons silver. Framgång föder framgång brukar man säga och nu var det verkligen så, säger Ferry.

”Sådana talanger växer inte på träd”

Vad det är som har gjort att det gått så bra har Ferry inget självklart svar på. Delar av succén stavas Wolfgang Pichler om enligt Ferry främst ingjutit en stark laganda och en tro på det man gör, men han tror också att det beror på två supertalanger.

– Det som gör att vi får medaljer är supertalanger som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson sådana talanger växer inte på träd. De är unika personer som bara kommer fram då och då.

Tror på ny stark generation – men inte från länet

Efter framgångarna i Sydkorea ser nu Ferry fram emot VM i Östersund nästa år. Där tror han att de svenska skidskyttarna kan stå för nya framgångar. I jämförelse med honom och hans generation är dagens åkare snäppet vassare.

– De här kan bli bättre, Sebastian är 20 år och junior fortfarande. Båda två tror jag kan vinna totala världscupen, speciellt Hanna Öberg, hon är Magdalena Forsberg-klass. Jag har varit jävligt bra men inte fantastisk. Hannas OS har varit toppresultat.

Men någon världsåkare från Västerbotten tror Björn Ferry att vi får vänta på.

– Har vi någon anläggning som duger? Tror inte det. I inlandet bor det så få så det är så osannolikt. Teoretiskt kan man räkna sig fram till Sverigeklass, men att nå OS blir svårt. Det finns inte samma kultur här om man jämför med orter med med militärkoppling som till exempel Boden och Arvidsjaur, men Umeå skulle kunna vara ett centrum för det på sikt, säger Björn Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.