Hälsocentralen och folktandvården i Holmsund kommer inte åt journalsystem, tidbokningssystem eller telefoni efter att en kabel grävts av på fredagen. Arkivbild. Foto: Jonas Lindsköld/Västerbottens läns landsting

Fiberkabel avgrävd – hälsocentral helt nere

Uppdaterad
Publicerad

Holmsunds hälsocentral ligger helt nere efter att en fiberkabel blivit avgrävd. Det innebär att man inte kan hjälpa patienter i normal utsträckning.

– Vi har allt via nätet så vi kommer inte ens åt journaler, säger Ronny Lestander, verksamhetschef vid hälsocentralen.

När hälsocentralen i Holmsund öppnade på morgonen kom man inte åt internet. Det visade sig att en fiberkabel blivit avgrävd och nu ligger hela hälsocentralen nere. Även folktandvården påverkas.

– Vi kommer inte åt journaler, vi kan inte förskriva medicin och får inte fram några medicinlistor. Det blir svårt att hjälpa någon idag, säger Ronny Lestander, verksamhetschef vid hälsocentralen.

Hur påverkar det här verksamheten?

– Det är förödande. Man kan inte ens ringa in hit, allt går via nätet. Vi kommer inte åt listorna på de som ringt in tidigare heller. Det vi gör nu är att de som ringer under eftermiddagen får erbjudande att bli uppringda på måndag eller tisdag, säger Ronny Lestander.

”Ingen idé att åka till oss”

Man uppmanar patienter att inte vända sig till hälsocentralen i Holmsund om man inte är väldigt sjuk – akuta ärenden hänvisas till Tegs hälsocentral i Umeå. Inbokade patienter kan fortfarande tas emot och behandlas, men man kan inte få fram någon som helst dokumentation.

– De som dyker upp försöker vi hjälpa men egentligen är det ingen idé att åka in till oss, förklarar Lestander.

På sjukhuset finns det reservservrar och reservkraft. Det finns inte i samma utsträckning vid hälsocentralerna.

– Det belyser hur känsliga vi är i samhället idag och hur låsta vi blir när nätet försvinner. Det kanske driver fram någon diskussion om hur vi ska hantera det. Man skulle till exempel kunna ha en datorstation med mobil uppkoppling för att lösa det mest akuta.

”Kan bli längre väntetider”

Nu väntar en tuff vecka för att försöka arbeta ikapp den förlorade dagen.

– Vi har ju inte sparat ihop en massa tid före jul. Det är lite fel tidpunkt för något sådant här. Det innebär att det kan bli längre väntetider nästa vecka, säger Ronny Lestander.

Umeå energi beräknar att felet ska vara åtgärdat klockan 23 på fredagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.