Foto: Privat

Johan fick en OS-plats – i morgon börjar äventyret för pistören från Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

Johan af Ekenstam från Hemavan ansökte om en plats i det team som ska jobba med säkerhet kring de alpina tävlingarna under OS. I morgon börjar äventyret som inleds med fem dygns resande mot Kina.

– Jag såg det som en bra chans att komma ut i världen och lära mig mer och jobba med bra folk, säger Johan af Ekenstam, som är pistör i Hemavan och jobbar med lavinprognoser.

Han har redan en del mästerskapserfarenhet efter att ha jobbat både på alpina VM i Åre, världscup och junior-VM, men detta blir hans första olympiska spel som skidpatrull. I Kina ska han tillsammans med två andra pistörer från Sverige jobba med säkerhet och räddning under de alpina tävlingarna.

Borta i två månader

Nu väntar fem dygns resande innan de når slutdestinationen. Totalt blir det två månader borta, först OS och sedan Paralympics, innan han får komma hem igen.

– Det är blandade känslor att vara borta så länge men det ska bli jättespännande. Det blir kul att fara iväg men säkert skönt att komma hem sen också, avslutar han. 

OS invigs den fjärde februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.