Kvinnan fick träffa 28 olika läkare under sin vårdtid. Läkarna gav olika besked om vårdtid och sjukdomsbilden. Foto: TT.

Anna fick träffa 28 läkare – på fem veckor

Uppdaterad
Publicerad

Anna lades in på gynmottagningen på Norrlands universitetssjukhus. Under fem veckors tid fick hon träffa 28 olika läkare – där flera gav olika besked.

– Jag var orolig att det skulle bli fel, säger hon.

Anna, som egentligen heter något annat, är i 25-års åldern. Anna berättar att hon hamnade på Norrlands universitetssjukhus, NUS, i slutet på 2016. Hon hade satt in en spiral som sedan ledde till en infektion. Det hela slutade med att hon fick operera bort båda äggledarna och blindtarmen.

Förlorade äggledarna – gratulerades till bebisen

Sjukhusvistelsen blev ingen bra upplevelse för henne. Efter operationen, när hon inte visste om hon skulle kunna bli gravid, fick hon ligga på samma avdelning som nyförlösta.

– Det kom in en städerska som ville gratulera till underverket, säger Anna.

Under vårdvistelsen fick hon träffa 28 olika läkare, varav 19 från gyn.

– Det var jättejobbigt och jag var i dåligt skick efter operationen, säger hon.

Fick olika besked av olika läkare

Anna tvingades berätta hela historien gång på gång eftersom det hela tiden kom en ny person.

– Det blev en lång väntan på besked om vad som skulle hända. Jag väntade hela tiden på en ny rond och varje gång kom en ny läkare, berättar hon.

Situationen gjorde henne otrygg. Olika läkare gav henne olika besked och hade olika synpunkter på sjukdomsbilden och vårdtiden.

– Det kändes oklart vem som hade ansvaret och jag var orolig att det skulle bli fel, säger Anna.

Standard med många olika läkare

När hon tillslut fick åka hem bestämde hon sig för att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– De sa att det var standard med många olika läkare på avdelningen, eftersom många opererar och inte kan vara hos patienten. Det är inte bra, för det betyder att det kommer att fortsätta så.

– Jag hoppas att ingen annan ska behöva uppleva det jag gjorde och att det ska bli en förändring, säger Anna.

IVO har utrett saken och skriver att det inte skett några brister i den medicinska vården, men att det finns brister i läkarkontinuiteten under vården. Landstinget har fått möjlighet att kommentera utredningen men valt att inte lämna några synpunkter.

SVT Nyheter har sökt ansvarig verksamhetschef för en kommentar.

OBS: Personen vill vara anonym och Anna heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.