En kvinna i 20-årsåldern sökte, i januari 2017, vård för en knöl i halsen på en vårdcentral i Umeå. Men orsaken till besvären upptäckes över ett halvår senare, på en annan klinik. Foto: Bertil Ericson/TT

Fick vänta över ett halvår på cancerbesked – Ivo kritiserar läkare

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern sökte, i januari 2017, vård för en knöl i halsen på en vårdcentral i Umeå. Men orsaken till besvären upptäckes över ett halvår senare, på en annan klinik. Efter brister i kommunikation och journalföring riktar nu Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritik mot läkaren.

Det hela började med att kvinnan sökte vård på grund av tryck över bröstet och svårigheter med andningen. Symptomen, som pågått i fem månader, försämrades successivt med tiden. Patienten fick tid hos läkaren redan nästkommande dag. Då kontrollerades puls, blodtryck och EKG. Men efter det tog det lång tid innan hon fick svar på vad smärtorna berodde på.

Återkopplade inte provsvar

Läkaren hade inte journalfört läkarbesöket och inte heller återkopplat till patienten angående provsvaren, vilket annars är den normala rutinen på vårdcentralen. Kvinnan sökte vårdcentralen igen på hösten samma år och då visade utredningen på en förändring i vänstra delen av sköldkörteln. Patienten fick då opereras i november 2017.

Läkaren uppger att det var en miss och att hen självklart skulle ha journalfört besöket samt att patienten borde ha fått svar på provresultatet. Hen menar också att det skulle varit önskvärt med en remiss till radiologisk undersökning, men att det vid undersökningstillfället inte fanns någon tydlig indikation för det.

IVO riktar nu kritik mot vårdgivaren för brister i egenkontrollen avseende kontroll av att journaldokumentation sker vid patientkontakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.