Genrebilder Foto: TT

Fångar filmas under ombyte – anstalt anmäls

Publicerad

På Ersboda anstalten i Umeå har en kamera monterats i det rum som de intagna byter om i vid permission. Detta har en person uppgett i en anmälan till Justitieombundsmannen, JO, mot anstalten.

I sin anmälan skriver personen att det finns ett rum som kallas för ”inskrivningen”. I det rummet byter de intagna om till permission och vid det tillfället brukar också två till tre personer från personalen närvara.

”Detta är en kränkning”

I samma rum har en kamera dykt upp i ett av takhörnen som filmar under ombytet och det är den detaljen som nu anmälaren vänder sig emot. I anmälan skriver personen följande:

”Detta är en kränkning, det är inte bara personal som är med i rummet utan även personal som sitter och tittar på TV-skärm. Det är även personal som är i rummet där TV-skärmen är som inte jobbar med att sitta framför TV-skärmen”

JO kräver nu att Kriminalvården ska lämna ett yttrande om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.