Frågan om porrfilter på skolans datorer har tagits upp flera gånger i Skellefteå. Foto: SVT

Filter eller frihet? – porrfilter på skoldatorerna debatteras i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå har frågan om porrfilter på skolans datorer tagits upp i omgångar. Under veckan har både nämnden för support – och lokaler och gymnasienämnden behandlat ämnet.

Från och med högstadiet får Skellefteås elever egna datorer. De får också skriva på ett kontrakt som talar om vad de kan och ska använda datorerna till. Skolan har också ett uppdrag att prata om värdegrund med eleverna.

– Det är väl bra, så man inte gör saker som kollar på porr till exempel, säger gymnasieeleven Severin Tatolna.

– Men finns nog en del som gör det tror jag, det är onödigt, fortsätter klasskamraten Carl From.

”Svår fråga om vi ska censurera var eleverna får vara”

Dator och nätverk på skolorna i Skellefteå har inget porrfilter. Enligt Skolverket har ungefär hälften av landets skolor sådana filter. Men det finns inga riktlinjer och är upp till varje skola att bestämma. Flera allianspartier har skrivit motioner om att de vill ha porrfilter. Moderaten Anette Lindgrens motion i gymnasienämnden har just fått avslag.

– Det är bra med kontrakt och att man jobbar med värdegrunder och källkritik, men jag ser ingen motsats mot att ha ett filter, säger hon.

Men porrfiltren är omtvistade. Det finns kriminologer som menar att det är just i skolan som barnen möter porren för första gången. Och forskare som tycker att filtren är bortkastade pengar då det inte finns stöd i forskningen att de fungerar.

– I dagsläget tycker jag att det vi har räcker. Det är en svår fråga om vi ska censurera var eleverna får vara på nätet, säger Gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S).

Anette Lindgren tänker skriva nya motioner för filter på datorerna.

– Jag tror att vi har stöd från många föräldrar som tycker att det är en rimlig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.