Foto: Yle

Här drar stormen Aila fram över Österbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den finska stormen Aila som drog fram under onsdagen och torsdagen ledde till rejält blåsigt väder i Västerbotten. Men Österbotten i Finland drabbades ännu hårdare, fortfarande är tusen hushåll utan ström.

Under fredagen går färjan mellan Umeå och Vasa som vanligt, efter att ha stått i land under två dagar på grund av den storm som framförallt drabbade den finska sidan.

Svenska Yle rapporterar att tusen hushåll är utan ström i Österbotten under fredagen, under torsdagen var siffran uppe i 18 000. Stormen rev ner gatlysen och elledningar och träd har fallit över vägar, bilar och hus, uppger räddningstjänsten i Österbotten till Svenska Yle.

Meteorologiska institutet i Finland hade uppmanat folk till försiktighet och sagt att man skulle hålla sig inomhus, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Christian Nylund i Vasa berättar för SVT att det var stormigt under natten till torsdag.

– Det har varit en kämpig natt och piskat på något otroligt, men nu mojnar vinden och drar söderut mot Åbo, säger han.

– Det är otroligt mycket träd som fallit omkull, säger tittaren Christian Nylund som har cyklat runt i Vasa under torsdagsförmiddagen och dokumenterat stormen Ailas förödelse. Foto: Christian Nylund
– Stormen Aila slog till med full kraft längs västkusten i Finland. Vasatrakten är ingen undantag, säger Christian Nylund. Foto: Christian Nylund

I klippet ovan ser du bilder från kusten i Österbotten och centrala Vasa där stormen slog till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.