Foto: SVT

Finska lärare får jobb i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Fem finska lärare ska i sommar jobba med lovskolan i Lycksele – två av dem kommer att fortsätta under hela höstterminen. Det var en rekyteringsresa till Vasa i vintras som gav Lycksele de nya lärarna.

Medan ekonomin i Sverige går som tåget och det är stor brist på folk inom många yrken, så är det betydligt tyngre i Finland. Landet har genomgått en lågkonjuntur och arbetslösheten är hög. Det är svårt att få jobb – särskilt för lärare.

I vintras reste Lycksele kommun till Vasa på en jobbmässa och nu har man fått tag i en speciallärare, två lärare och förskolelärare och två språklärare – alla med finsk lärarexamen.

– Lärarutbildningen är minst lika bra i Finland. Det går att få behörighet med den examen också i Sverige. Dessutom pratar ju alla också svenska. Jag skulle kunna ta emot 10-20 finska lärare till. Det var en lyckad jobbresa, säger Samuel Lundström som är skolchef i Lycksele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.