Foto: Gabriella Ringbrant

Fiskefestivalen i gång i Hemavan Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

I helgen pågår fiskefestivalen i Storumans Kommun, längst vattensträckan på cirka åtta mil från Boksjön till Överuman. En vattensträcka som innefattar både strömmande vatten och sjöar som innehåller både röding, öring och sik.

Det är åtta olika fiskevårdsområdena som har gått ihop och skapat ett gemensamt fiskekort under festivalens dagar. Man kan som besökare använda sig både av spinnfiske och flugfiske. Festivalen har pågått i cirka 20 år och är en del i strategin att öka besöksnäringen och främja fisket i Storumans kommun.

Förberedelserna kring årets festival har pågått under året. Trots värme tror ansvarig arrangör Christer Ringbrant att många kommer få napp.

– En del flugfiskare vill ju gärna se vaken när de fiskar, så då ska det ju inte skada med lite solsken. Annars är det ju en bra idé att fiska lite senare mot kvällen då det skymmer lite och är svalare i luften, säger Christer Ringbrant.

Öring, röding och sik dominerar vattenhålen

Olika aktiviteter kommer arrangeras för både vuxna och barn, fisketävlingar och möjligheter att vinna fiskeutrustning, fiskelektioner och matlagning tips kring hur man tillreder fisk på bästa sätt. Restaurangerna i Tärnaby avslutar festivalen med en fiskmeny med fokus på röding.

– Det är främst öring, röding och sik som man kan förvänta sig fiska upp, säger Christer Ringbrant.

Fiskefestivalen i Tärnaby Hemavan

Pågår under den 20 juli 2018- 29 juli 2018.

Fiskekortet kostar 200kr.

Egen utrustning medtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.