Arkivbild Foto: TT

Fisket i delar av Vindelälven stoppas på grund av värmen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av värmen har vattentemperaturen i delar av Vindelälven ökat så pass mycket att Kraddsele stoppat fisket tills vidare.

Hettan som legat över i princip hela landet har påverkat länets vattendrag. Temperaturerna i delar av Vindelälven har blivit så pass höga att Kraddsele stoppat allt fiske i deras del av älven med omedelbar verkan, vilket Folkbladet var först med att rapportera om.

– För en vecka sedan såg vi att temperaturen började stiga i älven. Vi samarbetar med Ammarnäs Fiskevårdsområde och tog ett gemensamt beslut om att stänga fisket vid varmare än 20 grader. När vi upptäckte att vi hade 21 grader kontaktade jag dem för att få ta ett eget beslut och vi stängde fisket, säger Bo Brydsten, ordförande i Kraddsele samfällighetsförening som driver Kraddsele fiske.

Minskad chans till överlevnad

Enligt Kraddsele fiske har beslutet tagits ur ett ekologiskt perspektiv för att långsiktigt värna fiskbeståndet. De hänvisar till forskning som ska visa att fiskens chans att överleva vid återutsläpp minskar drastiskt redan vid 18 grader för harr och 19 grader för öring.

– Vi är rädda om resursen vi har i älven och har redan begränsningar på hur mycket och stora fiskar man får fiska upp, säger Bo Brydsten.

”Har blivit för varmt”

Den 17 kilometer långa sträckan av Vindelälven som tillhör Kraddsele har aldrig tidigare behövts stängas ner på grund av värmen.

– Det är första gången vi har fattat ett sånt här beslut. 2014 hade vi väldigt varmt och då rekommenderade vi att man skulle fiska nattetid. Vi började så i slutet av förra veckan men nu har det blivit för varmt, säger Brydsten som påpekar att fiskegästerna har full förståelse för beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.