Foto: SVT

Större områden i fjällen kan bli naturreservat

Publicerad

De sju senaste åren har Västerbotten fått fler än 60 nya naturreservat. Främst har det handlat om mindre områden kring kust och inland men nu blickar Länsstyrelsen mot fjällområdena.

De senaste åren har det främst handlat om mindre områden i kusten och inlandet som blivit reservat. Men nu väntar några större områden i fjällnära skogar.

– I år kommer vi att jobba med ganska stora arealer i fjällnära områden. Vi vet utifrån tidigare inventeringar att det finns skogar med höga naturvärden där, säger Julia Pettersson, reservatsbildare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

2010 fanns det 239 naturreservat i Västerbotten. Vid senaste siffran hade siffran ökat till 296. Tidigare i år blev Långbergskullarna vid Hössjö, utanför Umeå, reservat nummer 300.

Riktar blickarna mot fjällen

De senaste årens reservatbildningar har främst handlat om förhållandevis små områden vid kusten och i inlandet. Dessa mindre områden kan ha en stor betydelse, förklarar Julia Pettersson. Det gäller att skapa ett nätverk av skyddade områden, snarare än isolerade öar, för att vissa arter ska kunna överleva på lång sikt.

Nu närmast riktas länsstyrelsen blickar framför allt mot en del fjällnära områden.

– Sedan inventeringar som gjordes 2003 – 2004 vet vi att det finns många områden med höga naturvärden. Det handlar inte om några nya reservat utan att vi vill utvidga en del befintliga reservat som Vindelfjällen och Marsfjället, säger Julia Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer