Lavinen utlöstes på Gitsfjället, i närheten av Borgafjäll. Foto: GoogleEarth/SVT Design

Fjällräddning i Borgafjäll – lavin utlöst

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en mindre lavin utlösts på Gitsfjället, i närheten av Borgafjäll, av en skoterförare startades en besvärlig fjällräddning. Helikopter kallades till platsen men kunde inte landa. Tillslut kunde sjöräddningens helikopter med hjälp av vinschning rädda skoterföraren som skadat benet.

Lavinen gick tidigt under eftermiddagen efter att en skoterförare utlöst den. Föraren skadade benet och behövde därför vård och en ambulanshelikopter från Lycksele kallades till platsen för att undsätta mannen.

Vid tillfället då lavinen utlösts färdades föraren med ett sällskap som klarade sig oskadda. Polisen skickade också en helikopter till området för att undersöka området från luften för att säkerställa att det inte fanns några skidspår eller skidåkare i området.

Helikoptrarna kunde inte landa

Räddningsarbetet skulle dock visa sig vara svårare än beräknat. Vid 15.30 hade både polisens helikopter och ambulanshelikoptern kommit fram men kunde då inte landa.

– Man kan inte nå den nödställda personen. Han ligger i extrem brant terräng och precis under brottkanten. Det går alltså inte att landa i närheten med helikopter, säger polisens kommunikatör Börje Öhman.

Gemensamt gjorde man därför bedömningen att vinscha sig ner med personal, men det gick inte.

– Nästa problem är att ingen av de har vinschar, polisens brukar ha det men denna kärran är inlånad från Göteborg. Vi kallar därför en till helikopter från Boden, säger Öhman.

Vågar inte röra sig

Den skadade skoterföraren var under hela räddningsarbetet vid medvetande men har skadat benet, han hade en kamrat med sig men de vågade inte röra sig. Fjällräddning med speciell kompetens för klättring larmades också men de som tillslut skulle komma till personernas undsättning var sjöräddningens helikopter.

Vid 17-tiden meddelade polisen att räddningen genomförts.

– Båda är nedplockade. Sjöräddningens helikopter var först på plats (helikopter skickades också från Boden) och fixade det. De använde vinschen och fick ta de en efter en, säger Börje Öhman. Mannen landsattes i anslutning till ambulanshelikoptern och kommer att föras till Lycksele lasarett för vård, säger Börje Öhman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer