Från vänster, Monika Tunsten och Gunilla Forsvall. En av många vandrare uppe i Ammarnäs och Isabelle Fredriksson till höger som kommer från Umeå. Foto: SVT

Fjällvandrare invaderar lilla fjällbyn Ammarnäs

Uppdaterad
Publicerad

Hemestrandet har nått sin topp under de senaste veckorna och folk väljer fjällen där det finns gott om plats. För lilla fjällbyn Ammarnäs har det inneburit ett rejält uppsving.

Till påsk hade hotellet Ammarnäsgården fullbokat. Sedan kom reserestriktionerna och Gunilla Forsvall som är vd för hotellet tog beslutet att stänga. Sällskap efter sällskap bokade av sina resor och halva årsinkomsten försvann.

Men sedan reserestriktionerna lyfts har situationen blivit en helt annan.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det har varit en kanonbra sommar hittills, helt över våra förväntningar, säger Gunilla Forsvall som är hotellägare i Ammarnäs.

I några veckor har det det vimlat av vandrare med sina välpackade ryggsäckar kring hotellet och affären mitt i byn. De flesta har valt att gå mellan Hemavan och Ammarnäs förutom Sofia Lundemo från Göteborg.

– Jag ska gå totalt 112 mil mellan Grövelsjön i Dalarna och upp till Abisko i Norrbotten. Helt underbart, jag har till och med fått se en björn vilket var lite spännande, säger hon och skrattar.

Även affären har märkt av den ökade tillströmningen av turister.

Hör butiksägaren, guiden och fjällvandrarna som mötte björn om läget i Ammarnäs några veckor efter att reserestriktionerna togs bort i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet