Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler äldre söker hjälp efter bedrägerier

Publicerad

Lördagen sen 22 februari är det den Internationella Brottsofferdagen. Det uppmärksammar Brottsofferjouren Umeåregionen genom att vara på plats på Kommunhörnan i Väven. Där står de för att berätta om sin verksamhet och prata med dem som vill. 

Kristian Rönström, som jobbar på Brottsofferjouren Umeåregionen, berättar att det har blivit lite av en tradition för dem att stå där den 22 februari. 

– Vi försöker se till att så många som möjligt vet att de kan vända sig till oss om de skulle behöva och försöker därför synas så mycket som möjligt. 

Han berättar att han upplever att fler personer hör av sig till dem nuförtiden och tror att det bland annat beror på att polisen har blivit bättre på att informera brottsoffer om att de kan vända sig till dem.  

Fler äldre hör av sig 

Kristian Rönström säger att brottsoffer eller anhöriga hör av sig i samband med alla sorters brott, allt från bedrägerier till våldsbrott. Men de som börjar höra av sig allt mer är äldre, som behöver stöd i samband med bedrägerier. 

– Jag vet att det förekommer fler bedrägeribrott mot äldre och de som råkar ut för det brukar känna en slags skam, men att det är alltfler som hör av sig till oss talar för att det nog sker i större utsträckning än vi vet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.