En uteliggare i en park i Stockholm där flest avhysningar sker. Foto: Bertil Ericson, TT/arkivbild

Fler barn vräks – men inte i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barnfamiljer som vräks från sin bostad ökar nu i landet efter flera års nedgång. Men Västerbotten går mot trenden.

Förra året vräktes 247 barnfamiljer och 448 barn fick med en eller båda sina föräldrar lämna sina hem – en ökning med 56 barn jämfört med 2017.

– Vi såg ett trendbrott redan under årets första sex månader och utvecklingen har hållit i sig under andra hälften av 2018. Det är oroande, säger Kim Jonsson på Kronofogden.

Flest barn vräktes i Stockholms län – 93 stycken. I Jönköpings län och på Gotland berördes inga barn. I Västerbotten avhystes totalt 28 boenden under 2018, varav ett barn berördes i Vilhelmina. Året innan berördes sex barn i länet.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin, säger Jonsson.

Nollvision för vräkningar av barnfamiljer

Visa

År 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Kronofogden för därför statistik över hur många barn som drabbas.

Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt, men under 2018 vände alltså kurvorna uppåt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer