”Jag längtar inte tillbaka till storstan” – hör inflyttade Ammarnäsbon Göran Olsson i klippet. Foto: Nader Sedehi/SVT

Fler flyttar till Ammarnäs – nu skapas 35 nya tomter

Publicerad

Ammarnäs växer så det knakar. Det är många som flyttar till den lilla fjällbyn i Sorsele kommun, såväl hemvändare som personer som upptäckt orten. Just nu ordningsställs 35 nya tomter i Ammarnäs.

Göran Olsson har bott hela sitt liv i Stockholm. För fem år sedan flyttade de till Ammarnäs, efter att hans fru fått jobb på plats.

– Jag ångrar ingenting och skulle aldrig byta det här mot storstaden, säger Göran Olsson medan han rensar ogräs på potatisbacken.

35 nya tomter

Just nu pågår också arbetet med ett projekt med 30-talet nya tomter. 

– Det har tagit fyra år att få alla tillstånd men nu är allting klart och vi är igång med den första etappen, säger Kicki Ericsson, företagare i Ammarnäs.

Kommunen ser positivt på satsningen.

– Det är så klart jättekul. Ammarnäs har blivit ett populärt fritidshusområde och en politisk nöt för oss att knäcka är att se till att det finns möjlighet för folk att bo där permanent, säger Maria Broberg (V) kommunfullmäktiges ordförande.

Idag bor runt 100 personer i Ammarnäs.

”Roligt att byn lever upp – men man får hoppas att det stannar på en lagom nivå så att det inte blir som Åre och Hemavan” – hör Göran Olsson om att lämna storstan för Ammarnäs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.