Ordningsvakter grep två personer under ungdomsfestivalen 2 days in Umeå. Foto: SVT

Arrangören: ”Det är ett samhällsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen anmäldes ytterligare fall av sexuella ofredande på ungdomsfestivalen 2 days in Umeå på Folkets Hus.

På fredagskvällen larmades polis till festivalen och upprättade tre anmälningar om sexuella ofredanden. På lördagen fick de komma tillbaka på nytt. Tre tjejer tog kontakt med en ordningsvakt och angav att de har blivit antastade av en kille i 15-årsåldern. Polis larmades till platsen och höll förhör med pojken innan han frigavs och vårdnadshavare kontaktades.

På fredagen valde arrangören att stänga discoteket tidigare än planerat som följd av incidenterna, men på lördagskvällen höll man fortsatt öppet.

– Det var ett beslut vi tog i samråd med vaktchefen. Det var så pass sent på kvällen och folk började droppa av ändå. Det var inte så mycket folk kvar på dansgolvet och vi kände att om vi skulle trycka ut alla nu så hade det kunna bli bråk. Så istället tände vi bara belysningen och slutade köra rök, säger Per-Erik Söderström, arrangemangsansvarig.

”Har bara inte anmält sånt här tidigare”

Ungdomsfestivalen 2 days in Umeå riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år. Även i fjol kantades arrangemanget av flera anmälningar om sexuella ofredanden och Söderström säger att sexuella trakasserier förmodligen alltid varit ett problem.

– Jag har ringt runt till en del ungdomar som varit med förr och nu blivit lite äldre och frågar hur de var på deras tid. Och de säger allihop att det var exakt likadant, man har bara inte anmält sånt här tidigare. Och det är ju ett samhällsproblem, någonstans har vi misslyckats om tjejer inte kan känna sig trygga när de går ut och dansar.

LÄS MER: Pojkar och flickor sexofredades på festival

Hur går ni vidare med det här?

– Det enklaste vi skulle kunna göra är nog att helt sluta ha de här arrangemangen, men samtidigt finns ju de här killarna kvar och då gör de bara om det när de kommer ut på krogen om några år, säger Söderström och menar att det är viktigt att man tar tag i problemen:

– Jag tror att man tidigt måste prata med ungdomar om detta och har tidigare haft som förslag att man på skolorna borde anordna informationsdagar på högstadiet med professionella föreläsare. Tjejerna kanske skuldbelägger sig själva när de absolut inte har någon del i det här, och då måste de få höra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.