Fler samebyar vill anmäla rasdiskriminering till FN

Uppdaterad
Publicerad

Vapstens sameby lämnade in ett klagomål till FN. Detta efter att regeringen tillåtit Nickelmountain AB att öppna nickelgruva i Rönnbäck i Tärnafjällen. Nu tänker fler samebyar ta efter. Det uppger Oddasat.

Västerbottensnytt har tidigare berättat om Samerådet och Vapsten, som anser att Sverige bryter de mänskliga rättigheterna och därför anmält till FN. Nu vill fler ta efter modellen.

Inom Laevas och Girjas samebyar så planerar gruvföretagen Avalon och Kiruna Iron gruvetableringar i Rakkuri och Ruovdenjunni på samebyarna renbetesmarker.

”Tvingas gå via FN”

Båda samebyarna har ett klagomål färdigt att lämna till FN:s rasdiskrimineringskommité, så fort en bearbetningskoncession från gruvföretagen skickas in, enligt Oddasat.

– Man är egentligen tvungen att gå via FN. För hjälp från staten finns inte. Så länge Samerådet orkar driva de här frågorna så tror jag att fler samebyar kommer att gå samma väg, säger Niila Inga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet