Varje år är det ungefär 300 nya kvinnor och tjejer som tar kontakt med kvinnojouren. Foto: SVT

Fler söker sig till kvinnojouren

Publicerad

De senaste veckorna har tre kvinnor mist livet i länet och i alla tre fall finns det män som misstänkts för brott. Samtidigt söker sig fler personer till kvinnojouren i Umeå idag än för 10 år sedan

Varje år är det ungefär 300 nya kvinnor och tjejer som tar kontakt med kvinnojouren.

– Vi har ganska fullt upp, ofta är det lite lugnare över sommaren sen när hösten börjar då ökar kontakterna hos oss också, säger Linda som jobbar på kvinnojouren i Umeå.

Anonymiteten uppskattad

Kvinno- och tjejjouren i Umeå har funnits i drygt 35 år och jobbar med stöd och skydd åt kvinnor som varit utsatta för våld. Och det är kvinnor och tjejer i alla möjliga åldrar och livssituationer som vänder sig till just kvinnojouren.

– Det finns andra stöd man kan få i kommunen men vi är en ideell förening och många uppskattar den anonymiteten man kan få hos oss, och uppenbarligen behövs vi om man ser till statistiken, säger Linda.

”Ingenting som visar att våldet minskar”

Enligt statistik från brottsförebyggande rådet har andelen anmälningar om misshandelsbrott mot kvinnor över 18 år i Västerbotten varit på samma nivå de senaste 10 åren.

Det rör sig om ungefär 250 anmälningar per 100 000 invånare varje år och i en majoritet av anmälningarna är förövaren också bekant med offret.

– Det är ingenting som visar att våldet minskar, det är mer på en likvärdig nivå, säger Monica Forsman, särskilt sakkunnig i jämställdhet vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.