Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vice rektor Heidi Hansson om att det är tjugo procent fler sökande till universitetet. Foto: SVT

Fler unga söker till universitetet: ”Svårare att komma in”

Uppdaterad
Publicerad

En annalkande lågkonjunktur och brist på jobb för unga utan utbildning gör att allt fler söker sig till universitet och högskolor. Umeå universitet är ett av flera lärosäten som jobbar med att utöka antalet studentplatser för att täcka upp behovet.

Umeå universitet hade 20 procent fler sökande i höstas jämfört med året innan. Största ökningen i antalet sökande är i gruppen 25-35-åringar.

Fortfarande är det läkarprogrammet, psykologprogrammet och juristutbildningen som ligger i topp. Även en utbildning till socionom på distans har fått stort antal sökande i Umeå.

– Vi ser att fler söker studier direkt efter gymnasiet, säger vice rektor Heidi Hansson, som förklarar att det är en utmaning för Umeå universitet att hitta lärare till de utökade antalet platser som man skaffat sig.

Hör vice rektor Heidi Hansson om söktrycket till utbildningar och kurser vid Umeå universitet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer