Fler våldtäktsutredningar leder till åtal i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet våldtäkter som går till åtal har minskat i landet. Detta visar statistik som Uppdrag granskning tagit fram. Men Västerbotten går emot trenden – i länet klaras nu fler våldtäkter upp. 

Västerbotten var tidigare sämst i landet på att klara upp våldtäkter. Mellan 2010 och 2014 ledde endast nio procent av anmälningarna till åtal.  

Men sedan dess har det blivit bättre. Mellan 2014 och 2018 anmäldes 661 våldtäkter, av dem lämnades 14 procent över till åklagare.  

– Det är glädjande att se men jag är inte helt förvånad. Det har varit ett målmedvetet arbete både inom åklagarkammaren och inom polisen att se till att det är rätt resurser och att det finns kompetent personal. Den här typen av brott är prioriterade och jag upplever att vi har fått en större och stabilare utredningsgrupp hos polisen, säger Åsa Jonsson, chefsåklagare i Umeå. 

Majoritet av utredningar läggs ned

Men även om siffrorna ser bättre ut så är det fortfarande få anmälda våldtäkter som leder till åtal. 

I Västerbotten är det nu alltså fler fall än rikssnittet som lämnas över till åklagare. Men trots att siffrorna ser bättre ut så läggs fortfarande majoriteten av våldtäktsutredningarna ned. 

- Vi kan säkert komma upp en liten aning mer men utifrån hur karaktären på ärenden är så är det där vi ligger. Det är svårutredda brott men att vi har höjt antalet fall som leder till åtal visar på att vi jobbar på det på rätt sätt, men vi kan alltid bli bättre, säger Åsa Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.