Foto: SVT

Kraftig ökning för Inlandsbanan i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att åka tåg i norra Sverige under semestern. Bokningarna för Inlandsbanan har ökat med tio procent i år.

–Jag tror det beror på att man vill göra mindre klimatavtryck, säger Elena Jönsson, chef för Destination Inlandsbanan.

Inlandsbanan mellan Kristinehamn och Gällivare har rullat sedan slutet av 1930-talet. Nu ökar intresset explosionsartat. 

Bokningarna har stigit med tio procent och dubbelt så många som tidigare ringer och är intresserade av att åka Inlandsbanan, enligt bolaget själva. Detta jämfört med juni förra året.

”Rätt tajming”

Även på SJ har bokningarna ökat. För perioden juni-augusti har bokningarna ökat med 32 procent jämfört med samma period förra året. Norrtåg har också gett sig in på banan. Tidigare i år lanserade de sitt egna tågsemesterkort. 

– Vi vill utnyttja de tåg vi har så mycket som möjligt över sommaren. Sedan finns det ju en allmän trend kring hållbart resande som vi vill haka på, säger Christer Berglund på Norrtåg.  

Han fortsätter: 

– Det kändes helt rätt och rätt tajming. 

Hör tågvärden om vilka som åker på Inlandsbanan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.