Foto: SVT

Fler vattenläckor att vänta – om inte miljonbelopp skjuts in

Publicerad

Många vattenledningar i Umeå måste bytas ut, men det går alldeles för långsamt. Konsekvensen kan bli allt fler vattenläckor.

Ungefär en mil vattenledningar borde bytas ut varje år i Umeå kommun. Anledningen är att rören är gamla, en del ända från 1930-talet.

Ökad trafik ger rörelser i marken, vilket leder till att rören spricker och det uppstår vattenläckor. Vi har tidigare berättat om flera läckor i centrala Umeå, bland annat längs Skolgatan.

”Vår takt är under rekommenderat”

Men arbetet med att byta ut rören går alldeles för sakta, det kommunala bolaget Vakin byter bara ut hälften av det man borde.

– Det är både en fråga om prioriteringar och resurser. Just nu ligger vi på en takt som är under rekommendationerna, men vi behöver göra en uppryckning, säger Walter Jonasson, som är underhållschef för Vakin.

Fler läckor att vänta om inte pengar skjuts till

Enligt Walter Jonasson skulle det behövas ytterligare åtta miljoner kronor varje år för att kunna byta ut de gamla rören. Annars kan Umeåborna räkna med fler vattenläckor.

Blir det höjda taxor? 

– Jag tror säkert att vi kommer ha höjda vattentaxor framför oss, säger Walter Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.