Foto: TT/SVT

Flera bankkontor stängs i länet

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om att de lokala bankkontoren i Bureå och Lövånger försvinner och blir istället sammanslagna med ortens huvudkontor i Skellefteå. Nu står det klart att två till i länet stängs.

Kontoret i Bjurholm kommer att slås ihop med det i Vännäs och det i Ånäset försvinner i förmån till det i Robertsfors.

– Vi har i dag 24 kontor i Västerbotten och det ska bli fyra färre. Vi har gjort bedömningen att med 20 kontor så har vi en rimlig täckning i länet, säger regionsbankchef Magnus Ericson.

Läs mer: Nu stänger flera bankkontor

Bakgrunden till beslutet är bland annat nya vanor hos kunderna.

– Utgångspunkten är att vi har sett att kundernas beteende förändrats den senaste tiden. De har blivit allt mer digitaliserade och tagit del av våra tjänster den vägen, säger Ericson.

Höjer kompetensnivån

Regionsbankchefen menar att även om vissa får det besvärligare så finns det fördelar med sammanslagningen.

– Det är klart att en del får det lite längre att ta sig och det beklagar vi förstås. Samtidigt är det så att som regelverken från EU och Finansinspektionen ser ut med de krav på kompetens som finns är det idag tuffare för mindre kontor. Genom att samla större kontor kommer vi kunna höja kompetensnivån på bankerna.

Omstrukturerandet väntas dra igång under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.