• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Arkivbild Foto: Pontus Stenberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trafikkaos i snöyran

Publicerad

Trafikanter i Västerbotten har drabbats hårt av det svåra vädret under söndagen. Två personer har förts till sjukhus efter en olycka i Estersmark. En lastbil har kört i diket i snöröken på E4 vid Bygdeå. Vid Sävar har det varit dubbla olyckor. Samtidigt har flera flyg både till och från Umeå ställts in.

Under söndagen har olyckslarmen gått varma hos SOS. Bland annat har en lastbil som kört i diket söder om Bygdeå utanför Robertsfors. Olyckan ska ha inträffat på grund av snöyra och dålig sikt, och det är flera trafikanter om uppger svårigheter att ta sig fram med bilen. Ingen kom till skada i lastbilsolyckan, men fordonet måste bärgas bort.

Olycksdrabbad söndag

En skoterolycka inträffade i Ammarnäs i Sorsele kommun, och en mindre bilolycka norr om Sävar där det var fyra personer inblandade enligt SOS. Även de klarade sig utan skador, men olyckan gjorde att det blev totalstopp på vägen. Senare på eftermiddagen inträffade ytterligare en olycka utanför Sävar där två lastbilar och en personbil var inblandade. Ambulans och räddningstjänst är på plats i nuläget och alla inblandade är ute ur bilarna, men trafiken är fortsatt stoppad i södergående riktning på E4.

Strax före klockan 18 körde en bil på väg 363 i diket vid Håkmark, det fanns ingen kvar i bilen när räddningstjänsten kom fram. Vid samma tid inträffade en singelolycka vid Estersmark i Robertsfors. Där har de två inblandade personerna förts till sjukhus. Skadeläget är oklart.

Även tågtrafiken har haft problem, framförallt när man kommer längre söderut där flera tåg är försenade eller inställda. 

”Var ute i god tid”

För tillfället är det hela fyra inställda flyg från Stockholm till Umeå.

– Snö ställer ju till det. För att flygtrafiken ska fungera så måste vi hålla igång plogningen och halkbekämpa. Vi kan nog förvänta oss en del följdförseningar, säger Lovisa Ernestam pressjour på Swedavia.

Lovisa Ernestam på Swedavia uppmanar flyresenärerna att vara uppmärksamma.

– Var ute i god tid och håll koll på våra flygtider, säger hon.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning och det förväntas falla 30 centimeter snö.

SVT rapporterade · Snöoväder i landet

10.48
Hej och välkomna till SVT:s direktrapportering om det kraftiga snöfallet som dragit in under helgen.
10.52
I Stockholm är tusentals hushåll strömlösa och bussarna har ställt in i princip all trafik på grund av snö och halka.
 
– Om man kan undvika att åka buss i dag så är det bra, för där kommer det vara svårigheter under större delen av dagen. Det är ingen bra dag att åka i dag, säger Henrik Palmer, presskontakt vid SL.

SL: ”Stora problem i busstrafiken”

SVT NyheterNästan alla bussar i Stockholms län är inställda eller drabbade av förseningar efter nattens snöfall. Snöfallet orsakar också förseningar i flygtrafiken.
10.53
Trafikverket varnar för nedfallna träd som kan försvåra framkomligheten på vägarna. 
 
– Det räcker med ett träd för att det ska bli stopp, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.
10.55
Trafikverket rekommenderar också att man har med sig en varm jacka ifall man blir stående någonstans.
10.57
Flygtrafiken har också påverkats av det kraftiga snöfallet, uppger Swedavia.
Flera flyg är försenade eller inställda.
 
11.09
Plogbil i diket i Eskilstuna. Foto: Erik Norbergh/SVT
 
11.21
SVT:s reporter Erik Norbergh står bakom kameran i dag mitt i snökaoset i Eskilstuna.
11.22
Buss 67 går iaf via Frösunda till Skansen
11.22
Störningarna i kollektivtrafiken i Täby-området är nästan omfattande. Alla bussar är inställda, därför fick jag promenera 5 km till Roslagsbanan där jag väntar på tåget redan nu. Tåget kommer enligt SL men det är redan rejält försenad. Jag hoppas att alla ni som jobbar idag har lyckats anlända - lycka till!
11.26
Klass 1-varning har utfärdats längs hela Östkusten och i Stockholmsområdet har det kraftiga snöfallet orsakat strömavbrott på flera platser.
 
- Vi har problem med tung blötsnö som lägger sig på träd och grenar, som sedan lägger sig mot ledningar, säger presschef Mikael Petrovic Wågmark.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer