Arkivbild Foto: Pontus Stenberg/TT

Trafikkaos i snöyran

Uppdaterad
Publicerad

Trafikanter i Västerbotten har drabbats hårt av det svåra vädret under söndagen. Två personer har förts till sjukhus efter en olycka i Estersmark. En lastbil har kört i diket i snöröken på E4 vid Bygdeå. Vid Sävar har det varit dubbla olyckor. Samtidigt har flera flyg både till och från Umeå ställts in.

Under söndagen har olyckslarmen gått varma hos SOS. Bland annat har en lastbil som kört i diket söder om Bygdeå utanför Robertsfors. Olyckan ska ha inträffat på grund av snöyra och dålig sikt, och det är flera trafikanter om uppger svårigheter att ta sig fram med bilen. Ingen kom till skada i lastbilsolyckan, men fordonet måste bärgas bort.

Olycksdrabbad söndag

En skoterolycka inträffade i Ammarnäs i Sorsele kommun, och en mindre bilolycka norr om Sävar där det var fyra personer inblandade enligt SOS. Även de klarade sig utan skador, men olyckan gjorde att det blev totalstopp på vägen. Senare på eftermiddagen inträffade ytterligare en olycka utanför Sävar där två lastbilar och en personbil var inblandade. Ambulans och räddningstjänst är på plats i nuläget och alla inblandade är ute ur bilarna, men trafiken är fortsatt stoppad i södergående riktning på E4.

Strax före klockan 18 körde en bil på väg 363 i diket vid Håkmark, det fanns ingen kvar i bilen när räddningstjänsten kom fram. Vid samma tid inträffade en singelolycka vid Estersmark i Robertsfors. Där har de två inblandade personerna förts till sjukhus. Skadeläget är oklart.

Även tågtrafiken har haft problem, framförallt när man kommer längre söderut där flera tåg är försenade eller inställda. 

”Var ute i god tid”

För tillfället är det hela fyra inställda flyg från Stockholm till Umeå.

– Snö ställer ju till det. För att flygtrafiken ska fungera så måste vi hålla igång plogningen och halkbekämpa. Vi kan nog förvänta oss en del följdförseningar, säger Lovisa Ernestam pressjour på Swedavia.

Lovisa Ernestam på Swedavia uppmanar flyresenärerna att vara uppmärksamma.

– Var ute i god tid och håll koll på våra flygtider, säger hon.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning och det förväntas falla 30 centimeter snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.