Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lotta Folkesson, ordförande LRF i Västerbotten, om att flera förtroendevalda i Västerbotten, blivit dömda för djurplågeri. Foto: SVT/arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera förtroendevalda i LRF-Västerbotten dömda för djurplågeri

Publicerad

Uppdrag granskning har i en riksomfattande undersökning tagit fram en lista på 70 förtroendevalda i Lantbrukarnas riksförbund som under de senaste åren dömts för olika former av brott mot djurskyddslagen. Och en oproportionerligt stor del – 7 stycken – kommer från Västerbotten.

— Har du blivit dömd till djurförbud så tycker jag personligen att man har förbrukat sitt förtroende att företräda LRF som organisation, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF i Västerbotten.

Bland de dömda i länet har tre förtroendevalda dömts i tingsrätten för djurplågeri. Det finns också fyra domar för brott mot djurskyddslagen. Två förtroendevalda har belagts med djurförbud. Och ytterligare en väntar på rättegång, misstänkt för bland annat djurplågeri.

— Jag har svårt att kommentera uppgifterna och vi som organisation är ju ingen kontrollinstans och drar ju aldrig ut listor och jagar våra förtroendevalda på det sättet. Jag känner inte till att vi har förtroendevalda med djurförbud i Västerbotten, säger Lotta Folkesson, ordföranden i LRF:s regionstyrelse i Västerbotten.

LRF har undersökt uppgifterna och meddelar att endast tre av de sju personer sitter kvar som förtroendevalda i dagsläget, personerna har lämnat uppdragen av olika anledningar.

SVT har sökt de sju personerna det handlar om i Västerbotten. En av dem säger att hen slutat som jordbrukare, en annan är inte längre förtroendevald. Flera av dem menar att ärendena de är inblandade i inte är lika allvarliga som det verkar.

Hör Lotta Folkesson om granskningen av LRF:s förtroendevalda i klippet ovan.

Förtroendevalda bönder

Visa

Uppdrag granskning har gått igenom förelägganden för länsstyrelserna, som sträcker sig cirka tre år tillbaka i tiden. Därutöver domar från ytterligare några år bakåt. Djurförbud gäller tills vidare.

Fakta: Uppdrag granskning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer