Gräsbrand Foto: SVT/Arkivbild.

Flera gräsbränder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom flera larm om gräsbränder. SMHI varnar också för gräsbrand i Västerbottens kustland.

Kristi himmelfärdsdagen har inneburit flera utryckningar för räddningstjänsten i länet.

Först var det en gräsbrand i Malå vid klockan 11.30. Det visade sig vara två rishögar som brann, som kunde släckas fort.

Nästa larm kom en dryg timme senare, då i Norrfors utanför Nordmaling.

– Det brinner efter järnvägen, ute i skogen, säger Ola Lindberg, räddningschef i beredskap. Under släckningen stoppades tågtrafiken tillfälligt.

Risk för gräsbrand längs kusten

Det tredje larmet kom strax innan 14.30 på torsdagseftermiddagen och då brann det i Vindelgransele i Lycksele kommun.

– Det är en lägda där det eldades ris, men det gick över styr och vinden gjorde att elden kröp in mot skogen, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i beredskap.

– Området som brann var 50 gånger 50 meter, så det var ingen större dramatik. Nu ska området blötas ner ordentligt, säger Lars-Erik Sundqvist.

SMHI har utfärdat en varning om risk för gräsbrand som gäller Västerbottens läns kustland. Den som eldar utomhus uppmanas att vara extra försiktig så inte torrt fjolårsgräs fattar eld, nu när snön har smält bort på många ställen i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.