Naturreservaten består av skogar, fjäll och myrmarker. Foto: Kristina Banstorp

Flera nya naturreservat i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Totalt finns nu fem nya naturreservat i Västerbottens län.

Naturreservatet i Blaiken i Storuman och Sorsele kommun är ett av det nya reservaten som utmärker sig extra. Det är totalt ett 23 000 hektar stort vildmarksområde som enligt länsstyrelsen är väldigt vackert.

De fem naturreservaten består av skogar, fjäll och myrmarker. Områdena skyddas för att bevara den biologiska mångfalden, djur- och växtlivet samt för att värna om friluftslivet.

Fem naturreservat som ligger i Dorotea, Vilhelmina och Storuman utökas också och blir större.

Nya naturreservat:

Blaiken, Storuman och Sorsele kommun

Från reservatets högsta del, lågfjället Lillblaiken, är utsikten milsvid åt alla väderstreck. I bergens sluttningar växer riktiga trollskogar. Där terrängen planar ut finns många myrar med hjortron och andra bär. 

I det här vackra naturlandskapet kan du vandra i dagar och kanske fiska vid någon av de många småsjöar som finns i området. På vintern är det lätt att ta sig in i området via någon av skoterlederna. Det kommer att finnas minst en koja tillgänglig för övernattning och grillplatser du kan ta dig till via väg eller stig.

Jackestjärnen, Åsele kommun

Jackestjärnen är ett litet skogsområde med mycket höga naturvärden. Runt den lilla tjärnen har gammelskogen fått stå kvar mycket länge. Här finns lappticka och rynkskinn, två svampar som är beroende av döda träd. Fler spännande svampar i reservatet är den sammetsludna ulltickan, den rosaskimrande rosentickan och doftskinnet som luktar kräftspad.

Tvärliden, Norsjö kommun

Här kan du tydligt se hur bränder har påverkat skogen genom historien. Nordostsluttningen är den finaste delen att besöka, men se upp för svårframkomlig och brant terräng. Tillgängligheten till reservatet är god under barmarkssäsong eftersom skogsbilvägar gränsar till området på flera sidor.

Vivattnet, Storuman och Vilhelmina kommuner

Området är ett populärt besöksmål vintertid, framförallt längs skoterleden som nyttjas av både skoteråkare och hundspannsförare. På sjön brukar pimpeltävlingar anordnas. Sommartid är området mer svårtillgängligt. Men om du inte räds strapatser kan området erbjuda häftiga vildmarksupplevelser.

Bergsjöberget, Nordmalings kommun

På Bergsjöbergets topp finns en fin raststuga och en enklare grillplats. Stigar leder upp till raststugan både söderifrån och norrifrån. På hällmarkerna just nedanför toppen av berget har du fin utsikt över Bergsjön. Skogen som växer här är gammal och består till största delen av gran med inslag av lövträd och tallar.

Fakta: Länsstyrelsen Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.