Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fläktar ska torka Camillas källare Foto: SVT

Flera översvämningar i fastigheter i Umeåområdet

Uppdaterad
Publicerad

Flera översvämningar i fastigheter har inträffat under veckan. Bostadshus och industrifastigheter i Vännäs, Nordmaling, Sävar och Umeå har drabbats av flödvatten som runnit in i lokaler och källare.

Räddningstjänsten i Umeå har jobbat hårt med att tömma fastigheter på vatten. En del av översvämningarna beror på isbildning på vägar som gör att brunnar täcks över. Vattnet letar sig då in i byggnader istället.

Camilla Walker bor på Björkstigen i Sävar där tre hus drabbades av översvämningar under veckan. Brunnarna ute på vägen hann inte forsla bort allt vatten som trycktes upp genom husets avlopp istället. Och Camilla hann bara hämta sig från den första översvämningen i måndags när det var dags igen under söndagen.

– Vi fick nästan två decimeter vatten i källaren och allting blev dyngsurt. Det som klarade sig har vi lagrat men det blev en container full med sånt som måste slängas. Vi har haft översvämningar tidigare också men då på sommaren, det här är första gången på vintern, berättar Camilla Walker, villaägare i Sävar.

Ett problem på Camillas väg är att vägen ligger något högre än omgivande tomter och flera hus har genom åren drabbats av översvämningar. Enligt Camilla Walker har Umeå kommuns vattenavdelning Vakin meddelat att vägen ska sänkas och att vägtrummorna ska bytas ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer