Foto: Claudio Bresciani / TT

Flera patienter vaccinerades – med vatten

Uppdaterad
Publicerad

Först efter att patienterna hade skickats hem insåg sjuksköterskan misstaget. I stället för att få vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund hade patienterna ”vaccinerats” med destillerat vatten.

Under sommaren har Infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus, NUS, bytt leverantör av vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund. I det vaccin som man tidigare använt låg två ampuller bredvid varandra, en med själva vaccinet och en med destillerat vatten. Dessa två ampuller ska blandas ihop innan man ger vaccinet till patienten. Men i vaccinet från den nya leverantören såg det annorlunda ut och vaccinet och vattnet låg mer separerade, vilket ledde till ett stort misstag, något som Västerbottens-Kuriren var först att rapportera om.

LÄS MER: Elever vaccinerades med använda sprutor

Efter att flera patienter blivit vaccinerade hittade en sjuksköterska fyra ampuller av vaccinet, men det destillerade vattnet var borta.

– Då förstod hon att det var fyra personer som endast hade fått det destillerade vattnet och inte själva vaccinet, säger Jens Boman, verksamhetschef vid Infektionskliniken på NUS.

LÄS MER: (M) vill vaccinera barn mot magsjukevirus i Västerbotten

Han säger att det destillerade vattnet är en helt ofarlig substans, men att det inte för sig själv fungerar som ett vaccinsskydd. Efter att ha gjort den här upptäckten kartlade och kontaktade man de patienter som inte fått det fullgoda vaccinet via brev och erbjöd dem att kostnadsfritt få komma tillbaka och få det korrekta vaccinet.

– Det här rör sig om fyra vuxna personer som har varit vaccinerade mot dessa sjukdomar tidigare, men som man antagligen har upptäckt har lite för låga nivåer av vaccinet kvar i kroppen och därför rekommenderat att ta ett nytt vaccin mot dessa sjukdomar, säger Jens Boman.

Efter upptäckten har man vid kliniken skrivit en avvikelserapport till Västerbottens läns landsting. Händelsen kommer att utredas för att vidta åtgärder så att liknande händelser inte ska upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.