Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Haltade kraftigt och behövde avlivas” – Se länsstyrelsens filmer som visar hur hästarna plågas Foto: Länsstyrelsen

Flera ponnyer fick avlivas efter vanvård – nu får ägaren djurförbud

Publicerad

En kvinna i Västerbottens inland har dömts för att ha vanvårdat ponnyer. Kvinnan hade nio ponnyer på gården – åtta av dem fick avlivas.

– Det är en oerhörd smärta, säger Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten.

Länsstyrelsens film visar hur hästarna plågas – se den i klippet.

I slutet av september 2019 fick länsstyrelsen en anmälan från distriktsveterinärerna i länet om bristande djurhållning hos en kvinna från en inlandskommun. Enligt anmälan hade kvinnan en häst som var i så dåligt skick att den självdog dagen efter att veterinär besökt gården.

Länsstyrelsen besökte gården kort därpå och fann nio ponnyer. Flera hästar stapplade och var i behov av veterinärvård. Sju av ponnyerna fick avlivas på grund av fång. Ytterligare en avlivandes på grund av tandproblem.

– Det handlade om kraftig hälta, det var väldigt tydligt. Hästarna har hela trycket på sina hovar, det är en oerhört smärta. En av dem fick också avlivas på grund av tandproblem, säger Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten.

Gav receptbelagd medicin

Kvinnan hade på eget initiativ gett hästarna receptbelagd medicin som skrivits ut tidigare till en annan sjuk ponny. Länsstyrelsen noterade också att två ponnyer var magra och att ponnyerna inte hade fått någon individuell fodermängd.

Dömdes för djurplågeri

I början av april 2021 dömdes kvinnan för djurplågeri för sex hästar av Lycksele tingsrätt. Kvinnan överklagade domen till Hovrätten för Övre Norrland, men där fastställdes domen. Vid förhandling i domstol uppdagades också att kvinnan hade fått den medicin som hon gav till hästarna av vänner i Schweiz.

Länsstyrelsen har nu utfärdat ett djurförbud avseende hovbärande djur.

– Hästarna haltade kraftigt och behövde avlivas, säger Annelie Grips Hansson, länsveterinär i Västerbotten.

Se länsstyrelsens filmer på hästarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer