Gunnar är en av flera tusen som vaccinerat sig mot årets influensa. Foto: SVT, Claudio Bresciani/TT

Årets influensavaccination igång – redan flera tusen vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen började den nationella vaccinationen mot årets influensa, även om man på flera håll i länet tjuvstartat. På tisdagsmorgonen hade redan 5000 ålderpensionärer säkrat skydd mot influensan.

– Jag anser att det är nödvändigt, säger Lennart Andersson som är en av dem.

I år har region Västerbotten beställt 50 000 vaccinationsdoser, vilket man tror ska räcka till de som väljer att vaccinera sig.

För andra året i rad ger vaccinet skydd mot fyra olika virustyper, till skillnad från de tidigare tre.

Världshälsoorganisastionen WHO bestämmer vilka virustyper vaccinet ska ge skydd mot. De tittar på hur influensan varit på södra halvklotet och gör sedan en översyn över vilka influensatyper som de tror kommer sprida sig till vår del av världen.

Riskgrupper

Vissa personer löper större risk att bli allvarligt sjuka om de drabbas av influensa så därför rekommenderar Region Västerbotten att den som är gravid, har vissa kroniska sjukdomar eller är över 65 år vaccinerar sig.

Bland de 5000 ålderspensionärer i länet som redan säkrat skydd mot årets influensa finns Lennart Andersson och hans fru som vaccinerat sig för tredje året i rad.

– Jag anser att det är nödvändigt om man ska försöka hålla sig fri från förkylning, säger han. Vi har gjort det här årligen så det har inte varit så stora diskussioner hemma.

Han tycker det är bra att Region Väserbotten uppmanar riskgrupperna att vaccinera sig.

– Då håller folk sig friskare, säger Lennart Andersson.

Hör Lennart och några andra som på tisdagen vaccinerat sig mot influensan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.