• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Arkivbild. Foto: TT

Flera viltolyckor under annandagen

Ett stort antal viltolyckor och renpåkörningar har inträffat i Västerbotten på eftermiddagen under annandagen.

– Anpassa hastigheten och var uppmärksam på att det kan finnas djur på vägen, säger Marie Andersson, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

På E12 kolliderade en bilist i Blaiken med en älg och i Rusele krockade en trafikant med en ren. I Vitsjön, Skellefteå kolliderade en bilist med ett rådjur och i Åmsele krockade en bilist med en ren, liksom I Slussfors, Storuman, där en bilist körde på en ren som dog.

Bilister har också kolliderat med renar i Tegelträsk och Fredrika i Åsele. I Rödånäs och i Rödå i Umeå kommun så har bilister kört på en ren respektive en älg som dog. Vid 17-tiden inträffade ytterligare en älgkrock. Denna gång på länsväg 520 mellan Nyland och Häggnäs.

Att inte anmäla är ett brott

Med anledning av alla olyckor påminner polisen via sin hemsida alla trafikanter: ”Att köra på ett vilt djur eller en ren kan hända alla, det är inget brott. Att däremot inte anmäla olyckan till polisen är ett brott och kan rubriceras som smitning från trafikolycka”.

– Mitt tips till alla är att ringa in olyckor så fort som möjligt och märka ut platsen, säger Marie Andersson.

Vid 20-tiden rapporterade polisen att förbipasserande på E4 strax norr om Sävar sett en död ren vid sidan av vägen. Dessutom varnar man för en älg på fel sida viltstängslet vid Nyholm, Skellefteå.

Inga personskador har rapporterats i samband med olyckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer